Jäsenet
Matti Valtteri Lehtinen
Laulu, soolopukinsarvi, klarinetti, saksofoni, kitara, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja
Tomi Koski
Harmonikka, pukinsarvi
Pasi Nieminen
Banjo, kitara, pukinsarvi
Jouko Reikko
Häränsarvi, pukinsarvi, kontrabasso
Tapani Huhdanmäki
Pukinsarvi, laulu
Matti Huhdanmäki
Pukinsarvi, laulu
Rajatonta musiikkia
Pukinsarven Tröötöttäjien ohjelmisto polveutuu muinaisten suomalaisten paimenten omaperäisestä laulu- ja soittoperinteestä. Yhtyeemme musiikki yhdistää traditionaalisen suomalais-ugrilaisen lauluperinteen, alkuperäiset soittimet ja omaa luokkaansa olevan esiintymisen. Perinteinen ohjelmistomme koostuu kansanomaisista runoista, joihin on sovitettu iskevät melodiat ja primitiivinen rytmi. ”konstailuohjelmistomme” esittelee omia pukinsarvisovituksiamme alkaen rockmusiikin helmistä ja päätyen monen mutkan kautta jazzin klassikoihin.
Juuret
Pukinsarven Tröötöttäjät on löytänyt uudelleen muinaisten suomalaisten paimenten omaperäisen laulu-ja soittotyylin. Yhtyeen musiikki yhdistää traditionaalisen suomalais-ugrilaisen lauluperinteen, alkuperäiset soittimet ja omaa luokkaansa olevan esiintymisen. Luomalla ainutlaatuisen sekoituksen ikivanhoista runoista, iskevistä melodioista, primitiivisistä rytmeistä, perinteisistä itse tehdyistä soittimista ja moderneista akustisista instrumenteista muusikot ja laulajat kylvävät omat maatiaiset lajinsa kulttuurin kukkatarhaan. Lavaesiintymisissä ja äänitteillä pukinsarvien omalaatuiset äänet ja orkesterimusiikin juurille vievä yhteissointi ovat keskeisessä osassa. Yhtyeellä on länsisuomalaisesta talonpoikaiskulttuurista kumpuava oma, jäljittelemätön tyylinsä.
2000
Vuonna 2000 pieni ryhmä eri-ikäisiä musiikin harrastajia kiinnostui perinnesoittimista Kiikoisissa, Satakunnan itäreunalla, ja alkoi tehdä musiikkia pukinsarvilla. Harrasteena alkanut hauskanpito muuttui nopeasti puolivakavaksi elämäntehtäväksi: haluttiin elvyttää perinteiset paimenlaulut esittämällä ne uudella tavalla. Ryhmä kasvoi pian 11-henkiseksi laulu- ja soitinyhtyeeksi, jonka instrumenttivalikoimaan kuuluu pukinsarven ohella harmonikka, banjo, kitara, basso, klarinetti ja saksofoni. Etsimällä uusia tapoja hyödyntää pukinsarvea yhtye kehitti oman laulun ja primitiiviset paimensoittimet yhdistävän tyylinsä. Tämä uusi avaus suomalaisessa kansanmusiikissa nosti Pukinsarven Tröötöttäjät maanlaajuiseen tietoisuuteen. Kiinnostus Suomessa kasvoi johtaen esiintymisiin ympäri maata ja lopulta ensimmäisen CD-levyn tekoon.
2004
Yhtye käytti runsaasti aikaa löytääkseen ja jalostaakseen oman sointinsa ja tyylinsä. Yhtyeen johtohahmo Matti Valtteri Lehtinen tutki länsisuomalaista musiikin historiaa ja etsi kansantarinoita uusien laulujen materiaaliksi. Oman sävellystyönsä ohella hän antoi kokonaan uuden hengen useille perinteisille lauluille. Jussi Tuominen, mies lukemattomien suosikki-TV-sarjojen takana, toi yhtyeelle kokemusta markkinoinnista ja promootiotilaisuuksien järjestämisestä. Hän tarjosi käyttöön laajan yhteistyöverkostonsa ja ehti myös laatia muutaman mainion sanoituksen. Korutaiteilija Helena Vienola loi yhtyeelle visuaalisen tyylin. Palapeli oli saatu koottua: Ensimmäinen albumi, omakustanne Oma Pukki Pusikosa, joka oli äänitetty BePop studiossa Pirkkalassa edellisvuoden lopulla, julkaistiin tammikuussa Folklandia-risteilyllä. Se koostui perinteisistä suomalaisista ja kansainvälisistä lauluista, joiden sovituksesta vastasi Matti Valtteri Lehtinen. Albumi esitteli pukinsarven joustavuutta; mikään musiikin laji ei ole mahdoton tälle trumpetin edeltäjälle.
2005
Lokakuussa 2005 Pukinsarven Tröötöttäjät sulkeutuivat jälleen studioon tekemään uutta albumiaan “Mamman sänky”, johon tuli neljä uutta kappaletta. EP tallennettiin Be Pop Studiossa Pirkkalassa, ja se esitteli muinaisen länsisuomalaisen Sastamalan alueen lauluja. Levylle haluttiin selkeämpi ja perinteisempi linja kuin ensimmäisellä levyllä oli. Kappaleet olivat aikaisempaa vauhdikkaampia ja paikallisen kieron huumorin sävyttämiä. Säveltäjä/sovittaja Matti Valtteri Lehtinen kirjoitti ja sovitti sanoitukset, jotka olivat uskollisia vanhalle ei-akateemiselle kansanmusiikille. Aito, kansanomainen, paikoin "tuhma" sanoitus yhdistettynä elämäniloiseen laulutyyliin oli eräs tekijä yhtyeen entistä laajemmalle suosiolle. EP julkaistiin tammikuussa 2006. Tämän albumin myötä Pukinsarven Tröötöttäjät solmivat uuden levytyssopimuksen Humuskoksen kanssa.
2006
Uusi EP “Mamman sänky” julkaistiin Folklandia kansanmusiikkiristeilyllä. Pukinsarven Tröötöttäjät kiersi maata monilla suurilla kansanmusiikkijuhlilla. Yhtyeen monien esiintymisien joukosta nousee juhlallisimpana esiin esiintyminen Suomen itsenäisyyspäivän ohjelmassa televisiossa. Toukokuussa varmistui, että Pukinsarven Tröötöttäjät lähtee kiertämään Eurooppaa. Sveitsiin ja Saksaan suuntautunut esiintymismatka alkoi Kiikoisista ja jatkui Winterthurin Musiikkiviikoille Sveitsiin. Viikon mittaisesta kiertueesta muodostui yhtyeen toistaiseksi hienoin kokemus.
2008
Kesällä 2008 Pukinsarven Tröötöttäjät jatkoi Suomen kiertämistä soittaen keikkoja ympäri maata. Yhtye esiintyi myös Suomen TV2:ssa ja Ruotsin Radion P2-kanavan Folke-kansanmusiikkiohjelmassa.
2015
Kolmas CD “Kierrätystä” julkaistiin. Se koostui kansainvälisistä lauluista, joiden sovituksesta vastasi Matti Valtteri Lehtinen.
Päivitetty 22 1.2022